Caută

Q&A cu Producatorul si Regizorul 10 (ZECE)

Q&A cu Nicoleta Talpes, Producator & Regizor 10 (ZECE)Despre ce este vorba in 10? Cui va adresati?

Despre schimbare. Intr-un an al centenarului, acest film vorbeste despre viitorul Romaniei. 10 (ZECE) este pentru cei care si-au pierdut speranta ca in Romania mai poate fi Bine, dar si pentru cei care mai cred si nu au curajul de a iesi in fata.

Nu avem cultura initiativei, asteptam solutii si raspunsuri de la autoritati. Dar daca vrem sa vedem schimbarea sau semnele unui progres...trebuie sa ne implicam toti.


Coplesiti de politic, stiri negative si de problemele vietii cotidiene, avem nevoie sa ni se reaminteasca faptul ca noi suntem principalii responsabili de calitatea vietii noastre, prin meseria pe care ne-o alegem, daca ii ajutam pe ceilalti, ce modele urmam sau caror grupuri decidem sa ne alaturam.

Schimbarea sta in fiecare dintre noi.

Cum a aparut ideea acestui film?

In 2016 am prezentat in Romania documentarul Demain, premiat cu Cesar pentru cel mai bun film al anului. Acolo erau prezentate exemple ale societatii civile din peste 10 tari, de la educatie la agricultura si economie. Asa mi-am propus sa promovez exemplele din Romania printr-un documentar. Mi s-a parut oportun ca acest documentar sa fie prezentat in deschiderea GreenTech Film Festival, in octombrie 2017, documentarul avand exemple din zona de ecologie si tehnologie verde.


Cum ati ales exemplele?

Pentru aceasta prima parte, proximitatea a fost principalul criteriu din cauza bugetului redus.


Ce buget ati avut pentru realizarea acestui film?

Am obtinut o sponsorizare de 2.500 euro, suma cu care am putut realiza filmarile interviurilor. Toate celelalte servicii ne-au fost oferite pro bono de oamenii care au crezut in aceasta idee si fara de care terminarea filmului nu ar fi fost posibila.


Cand au fost realizate filmarile?

Filmarile au fost realizate in perioada august – septembrie 2017 in Bucuresti si Alba-Iulia. Deplasarea la filmari s-a facut cu masini electrice pentru o amprenta redusa de carbon. Un preview al acestui film a fost facut in deschiderea GreenTech Film Festival, primul festival zero CO2 din Romania in 2017. Atunci am prezentat o parte din interviuri.


Care au fost dificultatile pe care le-ati intampinat?

Bugetul a fost limitat, insa asta nu ne-a oprit sa ducem la bun sfarsit ce ne-am propus.


De ce ati ales sa lansati online acest film?

Dintr-un motiv foarte simplu: pentru a putea fi vazut de un numar cat mai mare de romani, aflati in tara sau in strainatate. Mai mult de jumatate din romani detin un smartphone. Indiferent ca te afli in drum spre scoala sau spre birou, in metrou sau autobuz, poti vedea acest film oriunde si oricand pe 10film.ro

De ce acest nume: 10?

Cifra 10 inseamna excelenta. Indiferent de domeniul despre care am ales sa vorbim, povestile pe care le prezentam ne pot servi ca exemplu, ne inspira si ne dau incredere ca si in Romania exista initiative de care eram obisnuiti sa auzim numai in societatile dezvoltate (vezi Demain).


Ce urmeaza?

Urmeaza partea a doua a seriei 10 (ZECE) cu alte exemple, in care ne vom concentra atentia pe tehnologie si constructii verzi.