Caută

Oameni de #10


Alexandru Mironov

Publicist, scriitor si critic literar SF, profesor de matematica si senior editor la revista „Stiinta & Tehnica”.

Este membru fondator al cenaclului SF „Henri Coanda”, unul dintre primele de acest gen din Romania. Intre 1982 si 1991 desfasoara o bogata activitate de popularizare a stiintei si a „science-fiction”-ului in cadrul Radiodifuziunii si a Televiziunii Romane, in principal ca realizator al emisiunii saptamanale „Stiinta si imaginatie” de pe TVR 1, prezentata impreuna cu Mihai Badescu.

Secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO in perioada 2001-2008.

Este autorul a zeci de carti, antologii, almanahuri si a peste 3.000 de articole in publicatii de specialitate romanesti si straine. Dintre volumele publicate amintim: „Imposibila intalnire” (1974), „Proiecte planetare” (1988), „Intamplari din mileniul III” (1989), „Anatomia secundei” (2004), „In direct cu NASA” (2006), „Proiecte planetare” (2006; ed. a 2-a), „Lumea - Dupa – Google” (2013).(Sursa biografie: agerpres.ro)

Vintila Mihailescu

Vintila Mihailescu este profesor universitar doctor si seful Catedrei de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. In 1993 obtine titlul de Doctor in Psihologie, cu teza „Ungureni si pamanteni. O analiza etnopsihologica”.

Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema (Veche), unde detine rubrica „Socio-hai-hui”. Incepand cu acelasi an si pana in 2000 a fost editor sef al “Yearbook of the Romanian Society of Cultural Anthropology”.

Membru in consiliul stiintific/director al: Center for the Study of Balkan Society and Culture (Graz), Ethnobarometer (Rome/Amsterdam), International Association of South-east European Anthropology (Londra) si South-east European Academic League (Sofia).

A fost directorul general al Muzeului Taranului Roman din Bucuresti intre 2005 – 2011.

In 2006 a fost decorat de Presedintele Romaniei pentru serviciile aduse culturii romane. (Sursa biografie: Fundatia Calea Victoriei)

Domnica Petrovai

Psiholog clinician pr. si psihoterapeut, fondatorul companiei Mind Education Health si al Scolii pentru Cuplu, are o experienta de peste 20 de ani in consilierea si psihoterapia familiei si terapia cuplului. Domnica este consultant si trainer pentru companii private care sustin relatiile sanatoase si bunastarea emotionala a copilului, familiei si cuplului, si care promoveaza relatiile sanatoase la locul de munca. Alaturi de echipa Mind Education Health, Domnica ofera servicii de consiliere psihologica pentru angajati si programe de interventie organizationala care sustin starea de bine si relatiile sanatoase.

Consultant in cadrul programelor de sanatate mentala a copilului si familiei pentru organizatii guvernamentale si non-guvernamentale – Centrul National de Sanatate Mintala din cadrul Ministerului Sanatatii, UNICEF, LRSM, Salvati Copiii, FCN, CRED, OIM, SOS – Satele Copiilor Romania –, Domnica este coordonator si co-autor al Strategiei Nationale de Sanatate Mentala a Copilului si Adolescentului din Romania. Promotor al starii de bine a copilului, parintilor si profesorilor si consultant pentru scoli de prestigiu, precum Transylvania College, care sustine dezvoltarea emotionala si mentala a copiilor si alaturi de care construieste un alt fel de spatiu emotional pentru copii, profesori si parinti. (Sursa biografie: mindeducation.ro)

Alex Gavan

Performer de top al Romaniei in alpinismul de altitudine extrema, Alex Gavan a escaladat sase varfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine. Pentru Alex, „sa urci varfurile din afara inseamna, de fapt, sa le urci pe cele din interiorul tau”. Speaker motivational si creator al unui program de leadership personal desfasurat la altitudine, destinat antreprenorilor si directorilor executivi, Alex Gavan este, de asemenea, implicat in numeroase cauze de mediu, dintre care cea mai recenta este aceea de a pune pe agenda publica si in a convinge zona politica si administrativa pentru crearea centurii verzi a Bucurestiului.

Zoli Toth

Zoli Toth este unul dintre putinii artisti din Romania care se implica in cauzele de mediu. Prima cauza „verde” in care s-a implicat este sustinerea interzicerii cianurii in minerit in Romania alaturi de Coalitia Romania fara Cianuri in 2007 din care facea parte si Greenpeace Romania. Continua sa sustina cauza protectiei mediului alaturi de WWF Romania in calitate de Ambasador Earth Hour. In 2011, este desemnat Ambasador Let’s Do It, Romania!

Let’s Do It, Romania! – Anca Banita

Anca Banita este unul dintre membrii fondatori “Let’s Do It, Romania!”, unul dintre Doerii care a avut curajul in 2009 sa spuna “Hai sa curatam Romania de deseuri intr-o singura zi!”. Anca face parte din echipa de comunicare, are blogul ei si este pasionata de calatorii si multiculturalism. (Sursa biografie: blog Let’s Do It, Romania!)

Let’s Do It, Romania! – Andrei Cosuleanu

Andrei Cosuleanu este unul dintre cei mai vechi membri “Let’s Do It, Romania!” si omul care a luptat constant pentru ca miscarea sociala sa continue si sa evolueze. A intrat in echipa in 2010 si a fost cucerit pe loc, definitiv si iremediabil. Astazi, este Director Executiv “Let’s Do It, Romania!” si nu se vede facand nimic altceva. (Sursa biografie: blog Let’s Do It, Romania!)

Every Can Counts - Adina Magsi

Adina Magsi este managerul programului Every Can Counts in Romania. De 8 ani, Every Can Counts pune Romania pe harta tarilor europene care isi educa cetatenii si ii informeaza despre reciclarea si colectarea dozelor din aluminiu. Alaturi de Franta, Marea Britanie, Austria, Olanda, Belgia, Irlanda sau Spania...Romania recupereaza rapid si are ce arata lumii, dupa multi ani in care ecologia era doar un termen abstract pentru multi romani.

Calin Alexa

Calin Alexa este Cercetator Stiintific I la Institutului National pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, Group Leader al ATLAS Cluster Romania, coordonator stiintific al unor bursieri din proiect, Profesor Asociat si conducator de doctorat la Universitatea din Bucuresti.

A lucrat inca de la inceputul activitatii sale in atmosfera marilor colaborari internationale de la CERN si IUCN (Institutul Unificat de Cercetari Nucleare de la Dubna, Rusia). In marile colaborari europene, Calin Alexa a fost scientific/project associate la CERN si responabilul pentru Romania in colaborarile bilaterale cu Centrul de Fizica Particulelor, Marsila, IN2P3 Institutul de Fizica Nuxleara si Fizica Particulelor, Franta si cu INFN-Sezione di Pisa (Institutul National de Fizica Nucleara), Italia.

A participat cu prezentari la mari conferinte din domeniul fizicii particulelor: International Europhysics Conference on High Energy Physics (Budapesta), International Conference on Calorimetry in Particle Physics (Perugia), Physics at LHC (Viena), Four Seas Conference (Istanbul). Calin Alexa este Project manager al mai multor contracte Cercetare-Dezvoltare si Organizator principal al Scolilor de Energii Inalte de la Magurele precum si (2014) al ATLAS Week, la Sibiu. (Sursa biografie: decs.eu)

Cristian Lascu

Este unul din fondatorii Parcului Natural Vacaresti, fiind initiatorul proiectului in timp ce avea functia de Editor Sef la National Geographic Romania.

Rowmania – Teodor Frolu

Teodor Frolu, de profesie arhitect, este un antreprenor in domeniul industriilor creative (comunicare, multimedia, arhitectura, design si regenerare urbana) si al ecoturismului. El este creatorul conceptului “ARK – Bursa Marfurilor Creative”, o cladire-laborator de industrii creative, si unul dintre initiatorii proiectului de dezvoltare urbana Transcentral Urban Bucuresti (TUB). In prezent este Presedintele board-ului Centrului International pentru Arta Contemporana, membru IPRA (International Public Relations Association), co-managing partner al unei prestigioase firme romanesti de comunicare si al unui birou de arhitectura, membru fondator in mai multe organizatii culturale si de regenerare urbana, membru al Asociatiei Romane a Arhitectilor, autor.

Rowmania – Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin este cel mai cunoscut canoist roman, multiplu campion european, mondial și olimpic la caiac-canoe, fost antrenor al lotului olimpic de caiac-canoe.

Dragostea pentru Delta, traditie si natura, dorinta de a ajuta la dezvoltarea locala din regiunea Deltei Dunarii si din alte zone din Romania, campanii de popularizare a vaslitului si programe de dezvoltare durabila in zonele naturale protejate, CANOTCA, traditiile creative ....sunt doar cateva dintre subiectele care au facut obiectul intalnirii noastre.

In 2010, Ivan Patzaichin si Teodor Frolu au lansat miscarea ROWMANIA, brandul sub care sunt realizate produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vaslitului si programe de dezvoltare durabila in zonele naturale protejate.

Sub umbrela Rowmania au fost organizate, in tara si in Europa, nenumarate evenimente adresate turistilor, pentru promovarea unei Romanii naturale si dezinvolte, admirata, pe indelete, din barca.

Paul Badea

Paul Badea, CEO Badsi, face parte din noul val de antreprenori romani care cred ca electromobilitatea este viitorul. In momentul de fata, BADSI comercializeaza in Romania Nissan Leaf, un vehicul 100% electric, declarat masina anului in Europa in 2011 si care este si astazi cea mai bine vanduta masina electrica din lume.

Paul este si fondatorul ARMS - Asociatiei Romane pentru Mobilitate Sustenabila si a dezvoltat un proiect numit HUBS – o comunitate de tineri capabili sa creeze si sa-si dea mai departe cunostintele si abilitatile.

Scopul lui HUBS este sa genereze un alt HUBS. Paul crede ca antreprenorul secolului XXI trebuie sa fie constient de impactul sau asupra mediului si asupra societatii.

Alexandru Teodorescu

Alexandru Teodorescu conduce o companie care face pionierat in industria regenerabila din tara noastra, prin dezvoltarea primelor parcuri eoliene si fotovoltaice. RENOVATIO construieste prima retea bazata pe solutii de incarcare rapida dedicate tuturor utilizatorilor de vehicule electrice din Romania. Pana in 2020 RENOVATIO va instala 60 de statii de incarcare.

Oraan Marculescu

Fondator al Ecoprofit.ro, o platforma green-tech de business si informare si online project manager al cunoscutei reviste Stiinta si Tehnica, dar si fost jurnalist in industria auto, Oraan Marculescu este unul dintre cei mai pasionati sustinatori ai electro-mobilitatii si energiei regenerabile din presa romaneasca.

Green Mogo – Felicia Ienculescu-Popovici

Felicia Ienculescu si Marius Ienculescu – Popovici au fondat acum 10 ani Greenitiative. Casa lor nu este una obisnuita; un concept de green building, pentru care au apelat la tehnologii prietenoase cu mediul. Au demonstrat ca se poate construi si altfel, iar astazi, proiectul lor este un exemplu pentru oricine doreste sa inteleaga conceptul de constructie sustenabila.

Felicia Ienculescu-Popovici este fondatorul și directorul organizatiei Greenitiative, o organizatie neguvernamentala din Romania care activeaza din 2007 in domeniul promovarii constientizarii privind schimbarile climatice si sustenabilitatii energetice in randul publicului roman.

Gabriel Diaconu

Gabriel Diaconu este trainer si consultant de agricultura ecologica si permacultura. In 2014, Gabriel a facut parte din echipa de 6 luni ce a implementat designul fermei Ridgedale Permaculture, unul din cele mai cunoscute exemple de permacultura si Keyline Design la nivel de ferma din Europa. Acolo si-a imbunatatit cunostintele practice si teoretice despre designul de permacultura la scara de ferma, stabilirea sistemelor agroforestiere, pasunatul planificat prin rotatie, culturi verzi, tehnologia no till, constructii naturale, managementul deseurilor, administrarea proiectelor.

Prin actiunile sale, contribuie activ la recrearea unei Romanii cu o economie agricola de exceptie, soluri fertile, ecosisteme functionale si unde traditia se imbina cu practicile moderne, iar omul armonizeaza cu natura.

Dan Barbulescu

S-a alaturat campaniei pro Vacaresti din toamna anului 2012, din functia director executiv al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta. A coordonat si a contribui decisiv la elaborarea si finalizarea de proiecte dedicate biodiersitatii, protectiei mediului, dezvoltarii sustenbile a Deltei Dunarii.

Anastasia Staicu

Anastasia Staicu a infintat Asociatia SNK, care inseamna Seneca AntiCafe, Gradina comunitara, Kultiva si Seneca EcoLogos - un muzeu mobil de ecologie.

Marc Areny

Marc Areny este un tanar francez care s-a stabilit la Pitesti si construieste motoare de Logan-uri electrice. Visul lui este sa faca o masina electrica accesibila, low-cost, pe care sa si-o permita cat mai multi oameni.

EFdeN – Mihai Toader-Pasti

Mihai Toader Pasti este cofondator si General Manager al EFdeN si este pasionat de arhitectura, inginerie si design de produs.

Este Aspen Fellow, Eisenhower Fellow si Global Shaper, face parte din ''Forbes 30 sub 30'', ”Top 100 oameni si idei care misca Romania” si ”100 de fete ale inovatiei''.

Ionut Budisteanu

Este un informatician, inventator roman si ambasador al turismului romanesc. Este cunoscut pentru rezultatele sale deosebite la concursurile internationale, dar mai ales pentru marele premiu Gordon E. Moore in valoare de $75.000 obtinut la concursul "Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013)" organizat in SUA, una dintre cele mai importante competitii de stiinta si inginerie pentru liceeni din lume. (Sursa biografie: wikipedia)